Wereldmilieudag – Deel 2

Copernicus’ boodschap

Op 6 juni 2024 publiceerde Copernicus, de aardobservatiecomponent van het ruimtevaartprogramma van de Europese Unie, op zijn website

Mei 2024 markeert 12 maanden van record-brekende temperaturen wereldwijd

De gemiddelde temperatuur wereldwijd is over de periode juni 2023 – mei 2024 is de hoogste ooit gemeten. Met 0,75°C boven het gemiddelde van 1991-2020 en 1,63°C boven het pre-industriële gemiddelde van 1850-1900.

De gemiddelde Europese temperatuur voor mei 2024 lag 0,88°C boven het mei-gemiddelde van de periode 1991-2020, waardoor deze maand de op twee na warmste mei ooit werd voor het continent. De Europese temperaturen lagen het meest boven het gemiddelde in de noordelijke regio’s, maar onder het gemiddelde in Rusland en delen van het zuidwesten en zuidoosten van het continent.

Deze winter volgde op een recordjaar 20231. Voor het grootste deel van Europa stond 2023 in de top tien van warmste jaren. Zuidoost-Europa en delen van West- en Centraal-Europa beleefden het warmste jaar ooit. De temperaturen bleven 11 maanden boven het gemiddelde, met september als de warmste september ooit. Dat heeft grote gevolgen voor de sterfte aan hitte (stijging van 30% in twee decennia), temperaturen van het zeewater (5°C boven gemiddelde in Ierse zee en 5.5°C in Middellandse zee) en rivierwater, bosbranden (vroeg op het jaar in de Pyreneeën en later in Spanje, Griekenland ) en overstromingen in Noorwegen, Italië, Griekenland, Bulgarije, Turkije. Ook dichter bij ons, in de Polders, heerste wateroverlast.

Europa warmt twee keer zo snel op als het wereldwijde gemiddelde en is daarmee het snelst opwarmende continent geworden. Dit komt door verschillende factoren, waaronder het aandeel van het Europese land in het noordpoolgebied, de snelst opwarmende regio op aarde. […]

Van juni tot december was elke maand warmer dan dezelfde maand in een eerder jaar. Het was het eerste jaar waarin elke dag temperaturen voorkwamen die minstens 1°C hoger waren dan het pre-industriële niveau. Bijna de helft van de dagen was 1,5°C hoger en twee dagen bereikten 2°C boven het pre-industriële niveau.

Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe publicaties?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig de inzichten van Lucrates