Er gebeurt veel in een week
In de week van 16 tot 22 januari ging het vooral over leveringen van Leopard-2 tanks aan Oekraïne, het niveau van taalkennis bij kleuters in Vlaanderen en of “Het Verhaal van Vlaanderen” nu politieke propaganda of echte geschiedenis is.
Waren dit de zaken die we voor de lange termijn moeten onthouden?
De meer verstopte berichten
De rol van oceanen in de klimaatcrisis
Een studie over de opwarming van de oceanen kreeg maar beperkte aandacht. De gevolgen zijn erg en wat nog belangrijker is: ze blijven heel lang. Uit studies blijkt dat de Ocean Heat Content (OHC, uitgedrukt in zettajoule) jaar na jaar stevige records vestigt*. Dat betekent dat oceanen traag maar zeker enorme hoeveelheden warmte bufferen. Dat zorgt ervoor dat de temperatuur boven het aardoppervlak trager stijgt, maar tegelijk dat
- Er hittegolven zijn boven oceanen:
- Oceanen verzuren waardoor het leven erin sterft;
- Koude en warmere waterlagen niet meer vermengen waardoor de warmte van de bovenlagen nog sneller stijgt en;
- Het zeeniveau op een aantal plaatsen sneller stijgt, bijv. in Oost-Amerika en Zuid-Oost-Azië.
Eens de oceanen niet nog méér warmte gaan opnemen zal de temperatuur boven land sneller stijgen en zullen die oceanen hun warmte maar heel traag afgeven als de temperatuur in de atmosfeer afneemt. Oceanen vertragen dus zowel de opwarming als de afkoeling voor veel jaren. Ondertussen zijn een reeks rampen als hittegolven en overstromingen toegeschreven aan de stijgende temperatuur van oceanen. Oceanen zijn een onderschatte factor in klimaatopwarming.
Vlaamse bossen
De Vlaamse overheid wou tegen 2024 zo’n 4.000 hectaren bebossen als onderdeel van een klimaatplan. Op dit ogenblik zijn daarvan 1.344 hectaren gerealiseerd**. Veel organisaties, zowel overheden als privé, houden hun terreinen achter de hand als compensaties voor andere bouwplannen. Zelfs op regionaal vlak is het niet eenvoudig om basis klimaatplannen te realiseren. Dat belooft voor de vele doortastende maatregelen die nog moeten volgen.
WEF in Davos
Het World Economic Forum in Davos kreeg dit jaar gematigde aandacht, maar was dit om de juiste redenen? Veel discussies gingen over de democratische verantwoording en transparantie van deze jaarlijkse hoogmis van ondernemingen en politiek. Maar wat enigszins verborgen bleef in de commentaren was dat verschillende staten van de VS in Davos vertegenwoordigd waren puur met de bedoeling Europese bedrijven over te halen om in de VS te investeren en niet langer in Europa***. Ze gebruiken de “Inflation Reduction Act” om bedrijven met hoge technologische kennis over duurzame energieopwekking en bedrijven met hoog energieverbruik naar de VS te lokken met subsidies.
Het is nu duidelijk voor de Europese Commissie dat maatregelen zich opdringen om onze kennisvoorsprong in duurzaamheid te bewaren en zelfs uit te breiden als we een rol van betekenis willen spelen in de groene transitie.