Klimaat kapitalisme

Akshat Rathi, een in Londen gevestigde senior verslaggever voor Bloomberg News, van Indiaase afkomst.

2023, uitgegeven bij John Murray

Een wetenschapsjournalist gaat op zoek naar waar we staan in de strijd tegen de klimaatopwarming. Hij komt terug met een boek vol bemoedigende verhalen over hoe kapitalisme bijdraagt aan klimaatbeheersing.

Veel verhalen

De auteur illustreert met heel verschillende verhalen dat klimaatverandering kan beheerst worden met een veelheid aan maatregelen binnen het kapitalisme.

Het is nu goedkoper om de wereld te redden dan die te vernietigen – Openingszin pagina 9

Kapitalisme creëert ruimte voor de ontwikkeling van nieuwe technologieën en wetgeving. Het zet de deur open voor transformatie van internationale organisaties, mobiliseert het privé kapitaal van miljonairs en stimuleert bevlogen CEO’s. Alle hoofdstukken zijn stuk voor stuk vlot vertelde relazen van wat gedurende de laatste decennia heeft gewerkt.

Het boek vertelt verhalen over onder andere

  • De Chinees Wang Gang. Die wordt tijdens de Culturele Revolutie met zijn ouders verbannen naar het platteland en studeert, na rehabilitatie, mechanica in Duitsland. Nadat hij zich heeft opgewerkt in de ontwerpafdeling van Audi richt hij Audi op in China. Omdat hij voorziet dat eenzelfde aantal verbrandingsmotoren als hier in het westen veel pollutie zal veroorzaken in Chinese steden adviseert hij de overheid om de technologie van verbrandingsmotoren over te slaan en elektrische voertuigen te produceren. De rest is geschiedenis. Vandaag houdt W. Gang zich bezig met de volgende slag: batterijen die toelaten grote hoeveelheden elektriciteit op te slaan binnen een elektrisch netwerk;
  • Fatih Birol. De Turkse econoom leidt sinds 2015 het International Energy Agency (IEA) en bouwde dit uit tot dé autoriteit om energiestromen tussen leden van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) te beheren. Met zijn jaarlijkse “World Energy Outlook” volgt de IAE de transitie naar duurzame energie op de voet en stuurt die tegelijk ook aan;
  • Paul Polman, de Nederlander die tussen 2009 en 2019 CEO van Unilever was. Hij slaagde er in het bedrijf te herstructureren, de producten ecologisch te maken, de emissies te drukken en de aandelen in waarde te laten stijgen. Tussendoor sloeg hij het vijandig bod af van durfkapitaal 3G en Warren Buffet om Unilever bij Kraft Heinz in te lijven;
  • Bill Gates, oprichter van Microsoft, die groots inzet op hernieuwbare energie en langetermijnprojecten. Daartoe horen staal en cement CO2-neutraal maken en nieuwe vormen van betaalbare en modulaire kernenergie ontwikkelen.  Die zijn – met aanvaardbare afval risico’s – inzetbaar in combinatie met duurzame maar schommelende zonne- en windenergie;
  • Bryony Worthington, een Britse milieuactiviste, die in het VK, met een meerderheid in alle partijen, een “Climate Change Act” laat goedkeuren. Daardoor staat het VK nog altijd vooraan in de lijst van landen die zich engageren om tegen 2050 boeikasgas-neutraal te zijn. Op 30 september van dit jaar sloot daar de laatste kolencentrale, die van Ratcliffe-on-Soar in de Midlands.

Naast personen komen ook bedrijven aan bod zoals

  • Het Deense staatsenergiebedrijf Danish Oil and Natural Gas transformeert tot Ørsted, een bedrijf dat energieparken op zee exploiteert;
  • Het Noorse Equinor (het vroegere StatOil) vangt koolstof op en dumpt die in lege olieputten, het “Carbon Capture and Storage” proces (CCS);
  • Het Texaanse Oxy bouwt nu een eerste installatie om CO2 uit de lucht te halen en in lege olieputten te dumpen, het Carbon Air Capture proces.

Deze verhalen illustreren een rode draad

  • Alle evoluties gebeurden volgens een reeks van stappen. Achteraf is het gemakkelijk te stellen dat er een “strategie” achter zat, maar dat is niet zo;
  • In de jaren 1973 – 1975 startten veel initiatieven. Toen beperkte de OPEC – Oil Producing and Exporting Countries – onder leiding van Iran de olie uitvoer aan landen die Israël in de oorlog steunden. In die periode van autoloze zondagen in Europa steeg de prijs van olie zo sterk dat bedrijven op zoek gingen naar alternatieve inkomsten. Exxon investeerde in zonnepanelen en batterijen voor auto’s. General Motors bracht in Californië een eerste Elektrisch Voertuig op de markt. Maar eenmaal de olieprijzen daalden en stabiliseerden werden die ontwikkelingen prompt gestopt. GM kocht zelfs zijn modellen terug en vernietigde die.

De auteur ziet dan ook een belangrijke rol voor een beheersbare hoge prijs voor uitstoot van broeikasgassen. Goede voorbeelden zijn het “Emissiehandelssysteem” (ETS) van de EU, het “Carbon Cap and Trade” systeem in Californië en het “Emission Trade Scheme” in het VK. Hierdoor wordt een prijs voor broeikasgasuitstoot betaald en kan de kost voor die uitstoot systematisch opgedreven worden. De industrie en landbouw passen zich stapsgewijs aan door de uitstoot van broeikasgassen te reduceren en uiteindelijk te elimineren tegen 2050. Een voorbeeld van hoe je kapitalisme in het voordeel van klimaatbeheersing laat werken. Maar de auteur geeft ook toe dat de tijd dringt.

Aan het slot van het boek geeft de schrijver ook aan dat een aantal domeinen niet aan bod komen zoals waterstof, kunstvlees of het opvangen van methaan.

Bedenkingen

In dit boek brengt de auteur mooie verhalen die wat glad verteld worden. Er is weinig cijfermateriaal te vinden en vaak eindigen ze vroeger dan 2023, het jaar waarin het boek verscheen.

Zo wordt er niet gerept over dat Paul Polman door de aandeelhouders van Unilever werd doorgestuurd omdat ze het rendement van de aandelen te laag vonden. Dat de filantropie van Bill Gates aan kritiek onderhevig is komt ook niet aan bod. Uiteindelijk moet de (risicovolle) investeringsportefeuille – naast belastingvoordelen – ook royaal opbrengen. Het systeem van Cap and Trade voor broeikasgassen kan werken, maar overheden gebruiken het eerder opportunistisch.

Het uitgangspunt dat het “goedkoper is de wereld te redden dan te vernietigen” staat goed als openingszin maar wordt in het boek minder duidelijk ondersteund. Studies van het IMF, enkele Nationale Banken en herverzekeringsbedrijven ondersteunen deze stelling, maar komen niet aan bod. 

Wil je op de hoogte worden gehouden van nieuwe publicaties?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig de inzichten van Lucrates